Modul de functionare al unei pompe de caldura
Dupa cum stim cu totii, multi proprietari de case au ales sa investeasca banii in achizitia si instalarea unei pompe de caldura.
Aceasta este un echipament deosebit de util pentru a raci pe timpul verii locuinta, iar iarna ofera caldura necesara. Aceste echipamente transfera caldura dintr-o sursa naturala inspre interiorul unei cladiri.
Este important sa comparam pompa de caldura cu un sistem traditional de incalzire. Acesta din urma, pentru a furniza caldura are nevoie de arderea combustibililor. In schimb, cand vine vorba despre pompa de caldura, aceasta are nevoie de electricitate.
Astfel va muta caldura existenta din interior spre exterior si invers, ceea ce face sa fie un echipament deosebit de eficient din punct de vedere energetic.
Mai multe detalii despre pompele de caldura, despre functionarea lor si nu numai, veti putea descoperi citind in continuare acest articol pana la final.
Cum functioneaza aceste pompe de caldura?
In primul rand trebuie facuta precizarea ca exista diferite tipuri de pompe de caldura, fiecare avand caracteristici diferite si preturi diferite. Cu toate acestea insa, toate au acelasi mod de functionare.
Pompele de caldura transfera caldura din mediul exterior intr-o cladire printr-un proces in patru etape: evaporare, comprimare, condensare, expansiune. Acest proces este cunoscut sub numele de ciclu de refrigerare.
1. Evaporare
Aceste Pompe de Caldura preiau caldura din aer sau din sol sau uneori din apa, transferand-o intr-un schimbator de caldura care contine un agent frigorific lichid. Acest agent frigorific absoarbe caldura din exterior si se evapora, transformandu-l intr-un gaz de joasa presiune si temperatura joasa.
2. Comprimare
Gazul este transferat la un compresor alimentat electric care comprima agentul frigorific. Aceasta compresie creste presiunea gazului, ceea ce creste temperatura gazului.
3. Condensare
Gazul fierbinte ajunge la schimbatorul de caldura, unde este circulat si isi transfera caldura intr-un circuit de apa rece. Acest lucru face ca apa sa se incalzeasca, deoarece absoarbe caldura din gaz.
Odata ce apa a ajuns la temperatura dorita, de obicei in jur de 55 de grade, este trimisa la caloriferele casei dvs. si la incalzirea prin pardoseala pentru a va incalzi casa. Prin transferul de caldura in circuitul de apa, agentul frigorific se raceste suficient pentru a-l transforma inapoi intr-un lichid.
4. Expansiune
Agentul frigorific racit trece printr-o supapa de expansiune, care scade presiunea si ii permite sa absoarba mai multa energie termica. De acolo este pompat inapoi in schimbatorul de caldura pentru a repeta ciclul.
Exista cateva diferente in modul in care functioneaza pompele de caldura, in functie de tipul de pompa de caldura pe care il aveti. In continuare va sunt prezentate pe scurt aceste diferente, pentru a va asigura ca le intelegeti mai bine.
Pompa de caldura sursa de aer
In pompele de caldura cu sursa de aer, agentul frigorific rece isi incepe calatoria in evaporator. Absoarbe energia termica din aerul exterior suflat printr-un schimbator de caldura folosind ventilatoare. Desi aerul este rece iarna, exista inca o multime de energie disponibila din cauza volumului mare de aer care trece peste schimbatorul de caldura.
Pompa de caldura la sol
Pompele de caldura cu sursa terestra aduna energie termica din sol prin circulatia unui amestec apa-antigel (cunoscut sub numele de „saramura”) prin conductele subterane. Acest amestec este pompat catre un schimbator de caldura in interiorul casei sau intr-o anexa.
Pompe de Caldura – Conductele sunt fie asezate orizontal pe o suprafata mare, fie uneori coboara in foraje adanci din pamant. Saramura trece prin schimbatorul de caldura, transferand caldura agentului frigorific, care isi continua calatoria catre compresor.